Ikke spis gul snø, spis Finse-is

Dette er et turtips jeg tok med til Norge etter å ha blitt introdusert til det i Alaska under Denali-ekspedisjonen. Og presenterte studieklassen for siste Finse-tur vi var på.

Fantasia Painting(10).jpg

 

Men før vi går videre på snøkrem-laging har jeg lyst å fortelle litt om snø. Etter å ha studert geologi fikk jeg et helt nytt syn på snø.
Vann, som snø er lagd av, har mange like egenskaper med  bergarter. Når vann går fra flytende væske til is har den gått gjennom samme fase som magmatisk bergart. Og blir derfor sett på som magmatisk bergart. Når is går tilbake til flytende form har den samme egenskap som lava og blir ansett som lava. Når snø daler ned fra himmelen legger den seg lagdelt ut fra påvirkninger av miljøet rundt. Temperatur og vind. Dette gir ulik tekstur av lagene og er samme prosess sedimenter har. Når iskrystallene binder seg sammen blir de til en sedimentær bergart og vil binde seg mer og mer for mer trykk det blir utsatt for. Altså snøavsetninger fører til sedimentær bergart. På grunn av sin egenskap som bergart vil derfor is på topp av fjell være med på å avgjøre hvor høyt et fjell er. Slik som både Glittertind og Kebnekaise er fjell som har skiftet status på grunn av issmelting. I 1917 var toppen av Glittertinden dekket av bre som ble regnet å ligge 2 481 moh. Den gang ble Glittering ansett som høyeste fjell i Norge. Kebnekaise har eller skal bytte fra å ha syd toppen som høyeste punkt i Sverige til nord toppen. Dette på grunn av at breen på syd toppen smelter vekk.

Men snø har en utrolig egenskap andre bergarter går kort i: Man kan lage iskrem av den!

Oppskriften er enkel og smakene kan variere. Jeg lagde vanilje med oreo-kjeks biter.
Noen forberedelser som er lurt å gjøre hjemme er å kutte opp ønsket mengde kjeks eller eventuelt sjokolade dersom du ønsker sjokoladebiter i isen istedenfor.

Oppskrift Finse-is
1,8 liter ren snø, helst luftig snø
1 boks søt kondensert melk (på boks)
3 tsk ekte vaniljesukker (eller mer dersom det ønskes kraftigere vaniljesmak)
2 pakker oero-kjeks (hakke opp disse hjemme og ha med i en pose så blir det mindre jobb)

Husk å ha med en bolle å blande alt sammen i, en konservboksåpner og en sleiv som tåler tung belastning.

fantasia-painting3

fantasia-painting2

Resten av prosessen er veldig enkel. Ha snøen i en bolle.

fantasia-painting1

Ha i den søtkondenserte melken i snøen og rør godt og lenge. Man vil tru snøen kollapser i denne prosessen, men den holder seg faktisk kornete og fin. Så var ikke redd for å jobbe med den.

fantasia-painting4

Ha i vaniljesukret litt etter litt i røringsprosessen. Jeg brukte 3 tsk pr boks søt kondensert melk. Men ønsker du sterkere vaniljesmak så ha i mer.
Når dette er godt rørt sammen, ha i oreo-kjeks eller annen smakstilsetning. vend dette inn. Prøv å ikke være for hard mot kjeksen så de går for mye istykker og bare blir smuler i iskremen.

fantasia-painting5

fantasia-painting6

Det kan være lurt å ha iskremen i en boks med lokk. Oppbevar kjølig frem til servering.

Fyll opp dessertmagen 😀

fantasia-painting7

fantasia-painting8

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s