En ny epoke

Jeg lovte meg selv på Aconcagua i vinter at ting ville ta en ny retning. Jeg fant ut at jeg kan ikke være en del av det narsissistiske miljøet høyfjellsklatring er. Hvertfall ikke på den måten jeg gjorde og den måte de fleste klatrer høye fjell på. Det strider mot mine verdier om  hvordan vi skal ta vare på medmennesker rundt seg. Så jeg bestemte at Aconcagua var det siste. Og heretter skal ting gjøres annerledes. Planen ligger der. Men med en kropp som fortsatt er under rehabilitering vil det nok ta lenger tid en jeg hadde håpet på.

Det er jeg glad for nå. Jeg er glad for å bli satt litt på bakken. Man trenger ikke alltid å oppsøke smerten for å nå opplevelsen. Jeg må lære meg å nyte. Det er en ny utfordring.
I vår meldte jeg meg inn på et studie. Friluftsliv på Norsk Idrettshøgskole. Ikke visste jeg helt hva jeg tenkte med det. Bare at det var riktig. Og det ser så langt ut å være et utrolig godt valg.
Jeg har alltid studert mye. Ikke bare for vinning, men og bare for interesse. Jeg er et dynamisk menneske som det det best når jeg får lov å utvikle meg. Men dette studiet har visst seg å være mer en jeg forventet. Vi lager vår egen målsetning ut fra forutsetningene utdannelsen gir. Og disse målene kan vi forandre etterhvert under studiet, fordi vi selv utvikler oss med studiet. Genialt? Jeg synnes det.
Allerede første samling forsto jeg hvor lite jeg kan om friluftsliv. Jeg er nok i bunn og grunn mer erfaren på ekspedisjoner og hodeløse eventyr. Jeg tenker raskt at et eventyr skal være langt og hardt, og sekken stor og tung. Nå må jeg lære meg å tenke enkelt. Et av mine mål er å lære om det hverdagslige friluftslivet. Det kan høres lett ut, men jeg synes det er ganske komplisert. Det er vanskeligere å lage en dagstur i nærområdet en å drømme seg bort på et høyt fjell i et fjernt land. Høres rart ut? Ikke for meg!
Mitt andre mål er å bli en fullverdig turleder med tiden.

Men jeg vil gjerne fortelle litt om vår andre studiesamling. Den har bestått i å gå over den ene mentale sperren etter den andre. Temaet er kyst. Og en av mine største traumer er mørkt vann og det som bor i det mørke vannet..
Det er en redsel jeg har utfordret før med å ta advanced open water kurs i dykking med natt-, grotte og vrakdykk.
Uansett, vi drar med taxibåt hele klassen ut til Bolærne, en øygruppe i ytre Oslofjord.

fantasia-painting3

fantasia-painting17

fantasia-painting8

fantasia-painting25

fantasia-painting50

fantasia-painting51

fantasia-painting36

En liten notis så ble hummeren slipt tilbake med sine kompiser i det store hav.

fantasia-painting45

Fantasia Painting(48).jpg

fantasia-painting34

fantasia-painting43

Bolærne ble frigitt fra militære formål i 2005 og de er raskt blitt populære friluftsområder i Nøtterøyskjærgården. Her fikk vi låne selveste kommandantboligen, som hadde alle fasiliteter vi trengte og fine teltplasser utenfor for den som ønsket det. Jeg ønsket det.
Bosetningen på Bolærne går ifølge skriftlige kilder tilbake til 1600-tallet. Midtre Bolærne er den største av øyene og hadde midt på 1800-tallet 33 fastboende. Frem til 1916 lå øyene under Jarlsberg gård. Da ble Bolærne kjøpt av Forsvaret i forbindelse med utbygging av festningsanlegg i Ytre Oslofjord, og Bolærne fort ble etablert. Under andre verdenskrig opprettet tyskerne en fangeleir for russiske krigsfanger, og fangene som døde ble også begravet her. Denne fangenleiren ble ansett som den verste i Norge, og med kun et formål: fangene skulle dø. Mest sannsynlig finnes det levninger igjen i dette området. Nøtterøy kommune overtok Midtre Bolærne i 2004. Og dette er grunnen til at øya ikke er regulert for hytter.
Navnet Bolærne (Bolærne som flertallsform) kommer antagelig av borđ, som betyr «kant» slik som man ellers bruker en bord langs kanten på en duk, men her ment som en høy kant mot havet.
Bak Bolærnes mørke historie fra andre verdenskrig er det også en lysere historie foran. Bolærne inngår nemlig i Færder nasjonalpark. Parken ble opprettet 23. august 2013 for å «bevare et større naturområde med representative økosystemer ved kysten i ytre Oslofjord med særlig vekt på landskap, naturtyper, arter og geologiske forekomster på land og i sjø og som er uten tyngre naturinngrep».
Sandø, Bolærne, Østre Bustein og Moutmarka er viktige områder for en mangfoldig planteflora og insektfauna. Det er registrert 309 rødlistede arter i nasjonalparken, blant annet kammarimjelle og gul hornvalmue.

fantasia-painting2

fantasia-painting75

fantasia-painting74

fantasia-painting71

fantasia-painting76

fantasia-painting80

fantasia-painting69

Så helgens tema var altså kyst. Noe jeg kan veldig lite om, har store utfordringer med og lite å bidra med i studiegruppen. Temaer var bland annet livredningsprøven, kajakk, seilbåt, motorbåt, fiske med gard og fiske med teiner. Faglige temaer var bland annet livet i strandsonen, førstehjelp, didaktiske metoder, vær fenomener, orientering fra båt, flo og fjære. Mange og store temaer på en langhelg. Men her kommer det geniale med studiet inn. Ettersom vi skriver en egen hoved utdanningsplan for hele studiet som er fleksibel, lager vi også utdannings mål for hver enkelt samling.

En situasjon jeg vil fremheve som kanskje den mest positive opplevelsen under hele turen var da vi skulle lære kajakk. Vi fikk ingen instruks. Bare en regel: å komme oss opp i kajakken i vann. Vinglete. Og så fortsatte vi det lærerne likte å kalle lek. Å leke seg til å lære. Så det var å rulle rundt, stå i kajakk, komme seg fra en kajakk til en annen, tømme den for vann for å så fylle den igjen. Og dersom noen lurer så er det ikke barneskole. Studiegruppen består av folk fra 23 års alderen til nærmere 60.
På kvelden hadde vi en forelesning om Ferdighetsmodellen. Denne modellen viser til ulike studier av menneskers læreprosesser og hevder læring av ferdigheter skjer gjennom ulike faser. De baserer sin teori på empiriske studier og observasjoner av sensomotorisk ferdighetsutøvelse som sykling, svømming, flyvning og kognitiv ferdighetsutøvelse som sjakkspilling. Med å tildele en gruppe mennesker en oppgave uten nærmere instruks avslører raskt hvem nivå deltakeren er på: begynner, viderkommende begynner, kompetent, dyktig eller ekspert.
Jeg er ingen samfunnsviter. Helt ærlig synes jeg samfunnet og dets rammekrav virker fjernt fra hva jeg føler er meg. Og didaktiske og pedagogisk fagsnakk faller jeg rakst ut av. Jeg er mer en fysiker og geolog på det plan. Men å få føle på en metode ubevisst for å så bli bevisstgjort. Det følte jeg gjorde alt så mye mer forståelig. Og metoden opplevdes som virkelighetsforankret og realistisk ettersom jeg ikke kunne fornekte meg selv.

Så dette er den nye tid som kommer. Jeg skal gå fra selvlært til.. ja vi får se hvor det ender. Jeg bestemte meg på Aconcagua at jeg skal ikke bare klatre høye fjell blindt lenger. Jeg skal bli en av de som kan. Jeg skal lære meg og bli god. Bygge en solid grunnmur hvor jeg lærer av andre mestere. For veien til å bli ekspert i følge ferdighetsmodellen er gjennom coaching fra en mester. Og dette studiet blir bare en del for å nå opp, men også kanskje bytte yrke?
Hun venter på meg, mitt fjell.

fantasia-painting68

fantasia-painting46

fantasia-painting66

fantasia-painting54

fantasia-painting37

fantasia-painting64

fantasia-painting84

fantasia-painting82

Kompassrosa på Østre Bolærne er en kompassrose som er hugga inn i fjellet på øya. Ifølge datering basert på misvisning stammer den sannsynligvis fra midten av 1500-tallet. Den består av 16 streker, og befinner seg på en bergknatt nordvest på øya som ellers er dekka av lav lyngvegetasjon og enkelte bjørketrær. Dateringen av kompasset har blitt gjort ved hjelp over missvisningen til Nord. Misvisning, eller Magnetisk deklinasjon er avvik mellom retningen til den geografiske nordpolen og magnetisk nord (kompassretningen) på et gitt sted på kloden.
Det kommer bli mange fine turer i nærmeste fremtid. Og jeg gleder meg til å fortelle om  neste skoletur som er om bare noen få uker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s