Romsdalseggen: Normalruten

Dette ville bli en helg opp i høydene. Hovedmålet var ‘Romsdalseventyr’ med Hvitserk. Men ettersom vi likevel skulle til Åndalsnes og hadde muligheten, tok Christine og jeg en tur over Romsdalseggen, normalruten som oppvarming.
I fjor prøvde jeg å få turen over denne eggen, men med en rottweiler og tåke over eggen tok vi familieruten isteden. Som også var vakker.

Vi tok toget oppover dagen før turen. Det tar sin tid å toge til Åndalsnes. Men det er igjen en flott togtur med nydelig utsikt.
Raumabanen er en av Norges vakreste banestrekninger. Og har av Lonely Planet blitt kåret til Europas vakreste banestrekning. Av denne grunn kommer det turister fra hele verden for å oppleve denne togturen som tar en forbi noen av Norges største turistatraksjoner. Trollstigen, Trollveggen, Romsdalshorn, Kyllingbru og Rauma Elv er bare noen av tingene man får se. Den starter i Dombås og ender opp 114 kilometer lenger vest, i Åndalsnes nede ved Romsdalsfjorden.

So true!

So true!

Utsikt mot eggen fra campen

Utsikt mot eggen fra campen

Venjerdalen

Venjedalen

Allerede i lavt terreng har vi nydelig utsikt mot Romsdalshorn og Venjertindene

Allerede i lavt terreng har vi nydelig utsikt mot Romsdalshorn og Venjetindene

Glade på vei opp

Glade på vei opp

Venjertindene

Venjetindene

..spist opp av skyene

..spist opp av skyene

Skyer er nydelig!

Skyer er nydelig!

en liten veiviservenn vi fant på vei opp.. bli var han også!

En liten veiviservenn vi fant på vei opp.. bli var han også!

Det så egentlig ikke så lovende ut for en tur over Romsdalseggen. Det var meldt dårlig vær. Regn, torden, vind. Men kan man la været være en stopper kommer man ikke noe sted her i verden. Og iblant kan det være været som forsterker opplevelsen. Så vi hoppet i det og møtte opp ved bussen som gikk fra skysstasjoen til startplassen av Romsdalseggen, Venjedalen. Bussen var ganske full av folk og overraskende dyr!

Begynnelsen av stien opp var gjørmete, bløt og det tok tid å hoppe over og balansere seg gjennom gjørmehuler. Men da oppstigningen tok til ble det bedre. Vi ble fort bløte av å gå gjennom skyer. Luftfuktigheten var stor. Men rundt oss, gjennom skyene så vi glimt av alt det vakre rundt oss.
Første del av ruta opp er både for normalruten og familieruten. Man går opp en ikke alt for bratt bakke, og følger en bekk oppover. Etter første bakke deler seg veiene. Den ene som går nordover er familieruten, men vi går sørøst. Opp en brattere bakke. Litt klyving, men egentlig ganske grei å gå.
Oppe på toppen, 1178 moh, er alt helt klart. Vi ser alt rundt oss! Romsdalsfjorden, Trollveggen, Romsdalshorn.. Alt! Skyene er rundt oss, over oss og under oss. Noe som gir en fantastisk følelse av høyden.
Man kan se skyene kaste seg mot eggen og bli presset oppover. Skyer som flyter ned fra fjellene rundt oss og stopper i samme høydenivå.

Nesten på toppen!

Nesten på toppen!

Utsikt over Romsdalen

Utsikt over Romsdalen

Følg det skiltet

Følg det skiltet

Utsikten

Utsikten

Utsikt mot fjorden

Utsikt mot fjorden

Det var som en fontene med skyer som sprutet opp langs fjellsiden

Det var som en fontene med skyer som sprutet opp langs fjellsiden

Utsikt over Romsdalshorn og Trollveggen

Utsikt over Romsdalshorn og Trollveggen

Langt der nede er skyene

Langt der nede er skyene

Noen steder er eggen smal

Noen steder er eggen smal

Bløte etter en dag gjennom skyene

Bløte etter en dag gjennom skyene

$

Så er det bare nedover

Så er det bare nedover

I år, 2014, ble Romsdalseggen kåret til en av ti topp fotturer i verden av Magasinet Reiselyst og Lonely Planet. Dette var eneste turen i listen som var med fra Norge. Romsdalseggen delte listeplass med turer som Mount Blanc og Kilimanjaro.
http://www.magasinetreiselyst.no/article/1663
Og turen var fantastisk. Ganske fort ble vi eksponert for høyder. Eggen slingret seg frem. Noen steder var det litt klyving. Noen steder er det montert fast kjetting for å hjelpe på turen. andre steder er det god plass og bred egg. Det skrives at turen er krevende. Og er man ikke i god form vil den nok være det. Men den er også morsom å gå.
Frem til da vi kom til nedoverbakken. Den var tøff. Den slet på knærne. Den borret seg inn i hode. Og den tok aldri slutt! Bjørnestigen i Aurlandsdalen er bare et steinkast sammenlignet med denne nedoverbakken. Og hadde jeg vært klar over det ville jeg absolutt tatt med meg staver for å spare knærne litt. Ettersom de ikke er så gode fra før av.

Et glimt av Åndalsnes

Et glimt av Åndalsnes

Skyene renner ned fra fjellene

Skyene renner ned fra fjellene

Tilbakeblikk

Tilbake blikk

Enda et smalt parti

Enda et smalt parti

Skyen renner over eggen

Skyen renner over eggen

Nedstigningen fra eggen er lang og bratt.. ikke så rart ettersom vi var høyt oppe og skulle ned til havnivå. Men mye av nedstigningen var lagt fint med trappetrinn av sherpaer fra Nepal. Romsdalstrappa ble bygget på grunn av den økte turistmengden som kom for å gå Romsdalseggen. Per år kan opp til 20 000 mennesker besøke ruten. Deler av nedstigningen er fremdeles slik den har vært, utfordrende. Bratt, gjørmete og glatte trerøtter.

Romsdalseggen ble offesielt åpnet i 2011. Og den har en popularitet som øker drastisk hvert år. Turstien går fra Vengedalen, over Romsdalseggen og ned til Åndalsnes sentrum. Turstien er ofte utsatt for dårlig vær. Normalt vil turen ta 5 til 8 timer og er 10,4 km.

Vel nede fra Romsdalseggen var det bare å komme seg raskt avgårde til campen. Pakke sammen teltet og møte opp Hvitserkgjengen for flere evenntyr *^___^*

Med utsikt mot Trollstien, Bispen, Kongen og Dronninga

Med utsikt mot Trollstien, Bispen, Kongen og Dronninga

På vei nedover

På vei nedover

Bratt nedover til Åndalsnes

Bratt nedover til Åndalsnes

Ved Rampestreken og bløt, men glad.. og sliten ^__~

Ved Rampestreken og bløt, men glad.. og sliten ^__~

2 tanker om “Romsdalseggen: Normalruten

    • Mange takk 🙂
      Normalruten er lett å gå, kjempefin med hund. Og før nedstigningen kan man gå opp til ryggen. Der er det nydelig utsikt over Romsdalen. Normalruten er ikke å undervurdere 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s