Aurlandsdalen: Fra Finse til Vassbyggdi, del 1

Nå har det vært så mange høydemeter i det siste at en litt lavere tur føltes på sin plass. En daltur for å være korrekt. Min kjære fjellpartner, partner in mountain, ville gjerne gjenoppleve Aurlandsdalen igjen. Så dette takket jeg selvsagt ikke nei til. For noen uker siden tok vi toget til Finse. En av mine favorittplasser i Norge som jeg tidligere besøkte endel da jeg var geologistudent ved Universitetet i Oslo. Hvis man ikke går eller sykler er dette eneste måten å komme seg hit på.

Finse stasjon ligger på Bergensbanen, og med sine 1 222,22 moh. er Finse Norges høyest beliggende togstasjon. Turløypa over vidda og nordover til Geiteryggshytta starter også her.

Solnedgang over Finse

Solnedgang over Finse

 

En glad gjeng

En glad gjeng

 

Første huset ble bygget på Finse i 1901. Dette var i forbindelse med byggingen av Bergensbanen, som stod ferdig for bruk i 1909. Og det første hotellet ble bygget i 1903. Dette var en atraktiv plass å reise for Europas rikeste på grunn av god kommunikasjon og eksotiske beliggenhet. Norges første innendørs ishall ble også bygget her, og åpnet i 1914. Flere kjente norske kunst- og skøyteløpere benyttet seg av denne som treningshall.
Finse var et populært turistmål og hadde sin gullalder før første verdenskrig, i 1920- og 30-årene og etter andre verdenskrig til rundt 1960-tallet. På 60- og 70 tallet gikk turiststrømmen tilbake, og samtidig reduserte NSB bemanningen. Bergensbanen ble elektrifisert i 1964 og vokterboligene øst og vest for Finse forsvant med dette. De fleste som bodde fast på Finse var ansatte i NSB eller familie med disse. På det meste var det over 200 fastboende på Finse, lokalsamfunnet hadde fram til slutten av 1980-tallet egen skole og butikk.

I 1979, da George Lucas lagde den andre filmen og femte episoden om Star Wars, ble Finse brukt som sted for en kampscene der opprørsalliansen blir angrepet på sitt hemmelige tilholdssted på planeten Holt , og Finse ble spesifikt valgt pga. stedets passende snølandskap som var ideelt for scenen.

Finse ligger helt Nord-vest på Hardangervidda, som er Europas største høyfjellsplatå med høyder fra 1.100 m.o.h. til 1.300 m.o.h. Enkelte topper i området strekker seg også enda litt høyere, slik som isbreen Hardangerjøkulen på 1.839 m.o.h., Norges 6. største isbree, og ikke minst den karakteristiske Hårteigen, bare 1.690 m.o.h., hvorav cirka 400 høyde meter stiger over Hardangervidda. Denne toppen, formet som en hatt, kan ses fra store deler av Hardangervidda.

Vi satte opp teltene våres ved siden av dammen, ikke så langt fra Finsehytta, og med en nydelig utsikt over Hardangerjøkulen og Blåisen. Hunden løp rundt oss av lykke. Både rottweileren og flat coaten. Og alle av oss luktet av myggspray.
Og etter en kulinarisk drytec middag ble det sovepose. Første del av turen går til Geiterygghytta.

Idylliske kampingplassen

Regnbuen

 

Erik og Silje prøver å finne ut av teltet..

Erik og Silje prøver å finne ut av teltet..

 

..mens jeg lager middagen

..mens jeg lager middagen

 

Tid for soveposen!

Tid for soveposen!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s