Aurlandsdalen: Fra Finse til Vassbyggdi, del 2

Etter et forfriskende bad både for tobeint og firbeint, med stekende sol og det iskalde vannet fikk tærne å nesten fryse av, pakket vi sammen. Sekk på oss selv og kløv på hund. Noe ikke Tarco var så glad for. Turen gikk nordover. Ca 500 høydemeter. Vi gikk ut av Hardangervidda og kom inn i Skarvheimen. Turen første dag tok generelt litt tid. Vi var nødt å følge med på labbene til hundene over det harde terrenget. Og passe litt på slik at kløven ikke var for sår for dem. Eller tung. Og solen grillett oss. Noe som svei i øyene for oss alle fem.
På Finsehytta fikk vi vite at broen på vei til Geitrygghytta ikke var mulig å passere. Vi ville være nødt å finne et vadested lenger før. Godt å vite!
Vel fremme til hvor vi var nødt å vade over elven priset jeg mine Alfa jegersko. Høye i skaftet og tykt lær. De tåler mye, men er tunge. Over elven kunne man føle hvordan vannet slo mot skoene. Og hadde de vært noen cm lavere i skaftet ville vannet fosset inn i skoen, men de holdt føtter tørre. Og etter å ha gått uti elven til midten. Vadet vi oppover et stykke for å så gå over til andre siden. Vannet var stritt, men hunden var også flinke til beins. Fine pelskledde venner. Det ville vært bitende kaldt å vade over barbeint så lenge!

Ved Klemsbu møtte vi en stor gruppe med franske turister. Tarco og Circa blev store midtpunkter. Og fotografert som kjendiser. Dem var ikke vandt med å se hunder med sekk på ryggen. Helt unikt mente dem hva man kunne bruke hunden sin til. Det er egentlig forunderlig hvilken boble vi i Skandinavia lever i når det kommer til dyrene våre. Kjæledyrs holdet er litt annerledes her.

God morgen..

God morgen..

 

.. og god morgen bad

.. og god morgen bad

 

Tarco bærer sine egne ting

Tarco bærer sine egne ting

 

Vi forlater Finse

Vi forlater Finse

 

Og den sorte hunden har allerede brukt opp kruttet

Og den sorte hunden har allerede brukt opp kruttet

 

Frokost nr 2 er den beste!

Frokost nr 2 er den beste!

 

Voffsen er sliten i kropp og øyener

Voffsen er sliten i kropp og øyener. Solen er svært sterk.

 

Vi leter etter et sted å vade over

Vi leter etter et sted å vade over

 

Landskapet <3

Landskapet ❤ (og vi fant vadeplass)

 

Dele pinne!

Dele pinne!

 

Utsikten

Utsikten

 

På vei fra Finse

På vei fra Finse

 

Mot Geiterygghytta

Mot Geiterygghytta

 

Med en supergjeng!

Med en supergjeng!

 

Liten pause for en hund som startet turen litt for hardt

Liten pause for en hund som startet turen litt for hardt

 

Klemsbu

Klemsbu

 

Vi nærmer oss Såtedalen og Omsvatnet

Vi nærmer oss Såtedalen og Omsvatnet

 

På vei mot Såtedalen

På vei mot Såtedalen

 

Mer vegitasjon

Mer vegetasjon

 

Varden er like høy som Silje

Varden er like høy som Silje

 

Nedover i Såtedalen

Nedover i Såtedalen

 

På vei mot Såtedalen

Omsvatnet

 

Fjellene og bergartene på Hardangervidda og i området rundt Finse har blitt skapt og formet gjennom millioner av år. Fjell som er eldre en kambrium (590 millioner år siden) kaller vi grunnfjell, eller prekambriske bergarter. Dannelsen skjedde i jordens urtid, og bergartene er i hovedsak metamorfe, altså omdannede, bergarter. Dette er bergarter som gneis, og dels av eruptivbergarter som granitt. Bergartene ble dannet og omvandlet på store dyp (i det indre av jorden 20-100 km). Flere store geologiske prosesser har skjedd i ulike tidepoker. Kortfattet kan man si at fjellet hevet seg opp fra dypet for å så bli blottet slik vi ser det idag. I de tre tidsepokene Silur (410 – 435 millioner år siden), Ordovicium (435 – 510 millioner år siden) og Kambrium (510 – 590 millioner år siden), tilsammen kalles de Kambrosilur perioden, ble det avsatt sedimenter på havbunnen (leirstein som etter hvert blir til fyllitt), som bestod av grunnfjell. Grunnfjellet, nå med et overliggende sedimentlag, ”vandret” opp fra dypet og havet. Etter dette, i tidepoken Devon (360 – 410 millioner år siden) krasjer datidens Baltiske skjold (platen av grunnfjell fra Finland i øst til røttene av den kaledonske fjellkjede i vest og videre fra Finnmark i nord til Skagerrak i sør) med den Grønnlandske platen. Denne kollisjonen medfører at det baltiske skjoldet folder seg, og danner den kaledonske fjellkjede, som man kan se rester av nederodert i Norge. Det er mulig denne fjellkjeden var av samme dimensjoner som Himalaya. Samtidig knakk biter av det Baltiske og Grønnlanske skjold av og ble presset over de sedimenter som ligger over grunnfjellet. Altså fikk vi en topping bestående av urgammelt grunnfjell.
I etterkant av oppbyggingen av geologien på Hardangervidda har bergarter blitt brutt ned av. Vann har hjelpt til med forvitring, erosjon og fluyttet sedimenter. Men også isbreer har hatt stor å si. Innlandsisen vi hadde i Norge for om lag 10.000 år siden dekket både Norge, og resten av Skandinavia. Resultatene av denne innlandsisen er mange, der ofte spektakulære daler og mektige landskaps former er mest fremtredende. Som Aurlandsdalen som var våres mål.

Omsvatnet

Omsvatnet

 

Skarvheimen er et landskap med mye variasjon

Skarvheimen er et landskap med mye variasjon

 

Mye variasjon

Mye variasjon

 

Nydelig variasjon

Nydelig variasjon

 

En fryd for øye

En fryd for øye

 

Badepause for alle i Geiteryggvatnet

Badepause for alle i Geiteryggvatnet. Den svarte tingen i vannet er Tarco.

 

Dette er en liten hemmelighet jeg vil komme nærmere inn på!

Dette er en liten hemmelighet jeg vil komme nærmere inn på!

Da vi nådde Geiteryggvatnet etter å ha gått lenger om langt med tunge sekker og oppover og så nedover. Så vi at vi ikke var så langt fra kveldens destinasjon, Geitrygghytta. Derfor ble det pause for hele gjengen på tur. Bading og mat. Dette var prikken over i’en for dagen. Hundene, både flat coaten og rottweiler’n oppførte seg som retrivere. Og det gjorde vi andre og. Bade!
I tillegg så fylte jeg opp to flasker med vann fra Geiteryggvatnet og to flasket med luft. Dette har fra noe jeg leste om i vinter. Litt hemmelig vil jeg det skal være om hvordan og hvorfor. Men et litet eksperiment hvor jeg har tenkt å selge disse. Det er rart hva folk kan betale for! Men dette vil jeg komme tilbalke til når det er resultater for moroa 😉

Det som er stress med turisthytter er for det første alle mennesker som er der, for det andre: følelsen av å miste følelsen av frihet og for det tredje: regler for hund. Jeg synes ikke man setter hund i bur over natten i vedboden. Men mens vi var på hytta for å spise middag var de nødt å vente i buret. Heldigvis ikke lenge.
Men foruten det så var Geitrygghytta en veldig fin betjent hytte. Noe av det bedre jeg har sett. Nydelig landskap rundt, sauer, høner og en reinsdyrkalv *sukk og hjertesmelt*.
Men vi satte opp teltene våres nede ved vannet, litt for oss selv. Likevel følte jeg at dette er siste tur hvor det blir å basere turen rundt betjente hytter. Med veldig tunge sekker, ca. 30 kg, hunder å ta hensyn til og oss selv, brukte vi 8 timer på denne turen.

Geiterygghytta ligger i 1224 meters høyde midt i Skarvheimen og øverst av Aurlandsdalen, fjellområdet mellom Hardangervidda og Jotunheimen. Dette er det vanligste utgangspunktet for å gå Aurlandsdalen, men også andre turer i Skarvheimen. Hytten ble åpnet i 1914, er et viktig knutepunkt for rutene fra Hol, Aurland, Finse og Hallingskeid. Og for den som ikke orker å bære tursekken sin selv, er det herfra mulig å få kjørt den til neste betjente hytte.

På vei videre mot Geitrygghytta

På vei videre mot Geitrygghytta

 

Geiteryggvatnet fra Geiterygghytta

Geiteryggvatnet fra Geiterygghytta

 

Teltet er satt opp og solnedgangen nytes!

Teltet er satt opp og solnedgangen nytes!

 

Solnedgang og tid for sovepose :)

Solnedgang og tid for sovepose 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s