Til Europas tak: Mt Elbrus, del 5

Akklimatiserings dag 6: Den siste akklimatiserings dagen før alvoret

Været var litt guffent, men ikke ille nok til å sure over. Det er lettere å glede seg over en dag dersom ikke alle er like. Dessuten synes jeg ulikt vær gir ulik erfaring om en selv. Ved godt vær er lette positive tanker lett å få. Med solen som steker og vakker utsikt. Men hadde alle dager vært slik ville vi ikke gledet oss like mye over de. Og guffent vær gir mer innsikt i seg selv. Man bestemmer selv om dagen skal være god ved å tenke godt. Det er lettere å fokusere på vondt i bein eller vondt i viljen. Men ved å fokusere tankene annerledes forsvinner slike problem også. Det er fascinerende hvor mye man kan påvirke sin egen hverdag med hvordan man tenker.

Morgensol

Morgensol

 

Dagens tur gikk til Pashtukhov Rocks på 4800 m.oh. Dette er plassen hvor vi vil bli slippet av beltebilen på vår toppstøt dag.
Dagens leksjon var å bruke stegjern. Spenne de på føttene korrekt og så gå med dem. Det var endel tyngre å gå med. Ikke bare på grunn av vekten, men også fordi man er nødt å løfte beina høyere for taggene under ikke skal skrape i snøen for mye. Men absolutt ikke noe problem. Lårene føltes sterke hele veien opp. Ingen melkesyre. Og gå langsom. Puste rolig.
Halvveis følte jeg nakke og rygg var i store smerter. Å se så mye ned har gjort at jeg har spent meg hard. Energien er egentlig helt borte. Ikke den fysiske, men den mentale. Jeg var helt drenert. Og jeg hadde glemt lade opp sekken med noe sukker. Jeg senket gåstavene mye for å se om  det ville hjelpe. Og heldige meg fikk en sjokoladebit av Christer. Det gjorde gull. Og bare noen minutter etter var energien tilbake, smertene ble lettere. Jeg lot tankene vandre vekk fra den fysiske følelsen. Tenkte på da vi syklet vårt største fjellpass i Himalaya. 4 tøffe timer på sykkel fra 3800 til 5250 høydemeter med lungeødem. For en fantastisk opplevelse!Så langt er det den dag jeg opplever som sterkest og tøffest noensinne. Dette er lett som en plett sammenlignet med. Men det kan ha mye med min fysiske form også er svært mye bedre.

Kaldt og rufsete vær

Kaldt og rufsete vær

 

4800 høydemeter

4800 høydemeter

Litt opp i bakken byttet vi en gåstav med isøks for å prøve kombinasjonen. Det virket veldig klønete, men det var fordi vi byttet side ofte. gikk i sikksakk opp bakken. Det var bratt. Og vinden tiltok. Og haglet så ut som isoporkuler, store isoporkuler på bakken. Og kom med full kraft fra siden. Traff de nesen gjorde det litt vondt.
Vel fremme på 4800 høydemeter, ca like høyt som Mount Blanc var det tilnærmet stiv kuling. Pausen ble kort før vi snudde snutene tilbake til containerne. På grunn av fukt i luften vokste islaget på sekker, staver og klær. Dette er en akklimatiserings dag som mange oppfatter som hard. Ingen i gruppen led noe særlig av det. Og det er gøy! Det er kjempegøy når ingen henger etter!
Nedover kunne jeg føle jeg begynte bli litt matt. Energinivået var lavt. Og det var slitsomt å gå i den uregelmessige snøen ned. Jeg prøvde være forsiktig for å spare knærne for støt. Vel nede i containeren ble det en rask tur ned i soveposen for en strekk og en sjokoladebit.

På vei tilbake til campen

På vei tilbake til campen

Vel nede i campen igjen serveres Olga oss lunch. Hennes mat er nydelig. Mye bedre en maten i Cheget. Og den passer så bra til hva man føler kroppen vil ha. Grøt til frokost med brød, suppe til både lunch og middag. Og hovedrett attpåtil. Jeg vil bli tjukk av denne ferien. Beveger meg mindre en hjemme og spiser mer.
Bofasilitene er enkle. Vi har elektrisk lys noen timer hver kveld. Hvor det også er mulighet å lade mobilen. Noe jeg ikke trenger fordi jeg har egen batteripakke med. Det er ingen varmeovner, men kjøkkenet er litt varmt. Og litt fuktig da, men varmt. Soverommet er bare fukltig og kaldt. Jeg synes skoene mine blir mer fuktig av å stå der inne en de var da jeg satte dem dit. Det gjør det litt vanskelig å få tørket ting. Men vinduet står mye oppe. Egentlig ville jeg foretrukket et telt. Jeg er absolutt en teltperson. Men containerne er bedre jeg en først fryktet da jeg bestilte ferien.

Etter lunch er det ikke mer å gjøre. Slappe av. Det er mye tid for sånt. Mange sitter i kjøkkencontaineren og spiller kort. Noen leser bøker og skriver sine egne notater. Eller bare står utenfor og ser på skyene som flyr forbi som ville drager. Sveiper over landskapet og får lyset å skifte.
Gia har også fulgt nøye med på værmeldingen for vår planlagde toppstøtdag, i overmorgen. Så langt ser det stabilt og lovende ut. Men man vet aldri, vær kan forandre seg raskt i høyfjellet. Så Thor og Gia bestemmer i morgen hva som ser best ut.

Hviledag før den store dagen:

Idag er dagen før dagen. Og hviledag. Litt digg å slappe av en dag. Det har vært mye gåing i bakker. Og det er ikke så spennende å vandre opp og ned slalombakken på Mt Elbrus.
Elbrus er et enkelt alpinsenter. Man kommer ikke så langt opp med heis. Men for en dyr penge, hvertfal for turister, kan man komme høyt med beltebil og har da en heftig bakke nedover. De dagene vi har vært her har snøen variert fra å være hard og vanskelig å gå på, til bløt og sørpete. Så skiforholdene er ikke de store.
Jeg velger å ikke ta engang en liten tur idag. Jeg håper skoene mine vil tørke iløpet av natten. Men med snø truende i luften og alt for mye fukt i soverommet er det vanskelig. Jeg satte de i sengen i håp op at høyere opp i rommet ville det være mindre fukt.
Å ha en dag hvor man ikke gjør noenting er ganske slitsomt også. Det er ikke rom for privatliv eller bare gjemme seg bort litt. mer en hvis man graver seg ned i soveposen. Jeg kan bli sosialt sliten med for mye mennesker rundt. OG det er ingen plass hvor det er helt stille mer en på do *^___^*
Jeg tenker på morgendagen, ser frem til å være alene i mitt hode og prestere fysisk. Det er hva jeg trives best med.
Været ute er grått. Litt tåke, litt skyer, litt snø, litt vind.. ganske mye vind til tider. Og så litt sol. Men værmeldingen lover godt for morgendagen. Noen er litt pessimistiske med tanke på hvordan det ser ut idag. Og ønsker seg knallblå himmel og vil vi bør vente.
Jeg underholder meg selv med å drikke vann, gå på do, lese bok og observere. Sekken er pakket med øks, sjokolade, energidrikk, solkrem og alt det andre som trengs.

Nyter utsikten på hviledagen

Nyter utsikten på hviledagen

 

Trasker rundt i 'hagen'

Trasker rundt i ‘hagen’

 

Ganske så brent i ansiktet

Ganske så brent i ansiktet

 

Variert vær hele dagen

Variert vær hele dagen

For de som klatrer Mt Elbrus er det ikke vanlig å telte. De som arrangerer bruker de ulike samlingene med containere som er plassert under østtoppen. I 1929 ble den første lille hytte, kalt ‘Priyut 11’, reist av noen forskere på 4160 høydemeter. På samme sted ble en hytte for 40 personer bygget i 1932.
I 1933 ble en villmarkshytte bygget i salen mellom øst-og vesttoppen. Men den kollapset etter bare noen få år.
I 1939 ble den første kommersielle tyristhytte bygget av Det Sovjetiske Intourist reisebyrå bare litt over ‘Priyut 11’-området. Rettere sagt på 4200 høydemeter. Hytten var kledd i aluminium. Og formålet var å imøtekomme vestlig turister som ville klatre Mt Elbrus. Dette var for å prøve få inn utenlandsk valuta. Bare litt etter ble denne hytta omgjort til fjellbrakker som skulle fungere som base, først for sovjetiske og senere for tyske tropper i slaget om Kaukasus under andre verdenskrigen. 16. august 1998 brant denne hytta helt ned etter at en komfyr veltet. Nye hytter ble reist i området. Men de hyttene som sikkert er mest kjent er ‘The barrels’. Tønner som er malt i hvit, rødt og blått og er plasser på 3800 høydemeter. De er nesten som et landemerke for området. Men våre containere var mer skjermet fra alle bevegelser rundt om og hadde en mye renere utsikt. Mye mer fred og ro.

Værmeldingen ble sjekket og godkjent. I natt ville det bli toppstøt. Og med det betydde det tidlig seng for å være friske og utvilte 02.30. Vi fikk en gjennomgang av morgendagens planer og sånn omtrent hva vi ville kunne forvente oss. Litt om hvordan ruten gikk. Hvordan pauser ville bli tatt. Hvor lang tid det ville ta sånn ca.

En annen gruppe langt der borte akklimatiserer

En annen gruppe langt der borte akklimatiserer

 

Man kan nyte naturen uendelig

Man kan nyte naturen uendelig

 

Men jeg hadde ønsket at snøen var myk nok til å lage snømann

Men jeg hadde ønsket at snøen var myk nok til å lage snømann

 

Gutta koser seg med kortspill

Gutta koser seg med kortspill

 

Solen går ned over Kaukasus

Solen går ned over Kaukasus

 

Og det er tid for oss å sove!

Og det er tid for oss å sove!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s