Verdens vakreste sykkeleventyr: Lhasa til Kathmandu, del 4

Dag 7: Til Gyantse

En frossen camp begynner å våkne til

En frossen camp begynner å våkne til

 Slik jeg fryktet var det kaldt denne morgenen. Teltduken var vi omtrent nødt å knekke opp. Klærne ved siden av soveposen hadde fått en hard form. Stivfrosset. Jeg knep ansiktet sammen og stoppet inn et og et kledsplagg. Jeg holdt meg for å hyle ut, men et ynk kom frem hver gang et nytt kledsplagg fikk rom i posen. Så var det bare å bevege alt i soveposen, fort fort for å tine det opp og la det bli varmere.
Øyene var tunge etter en natt med lite søvn. Det er typisk for å oppholde seg i høyden, kroppen klarer ikke sove pg. lite oksygen. Hjerterytmen kan ikke settes ned.
Jeg lå i soveposen og prøvde hvertfall la kroppen slappe av litt. Hørte på hundene rundt om campen, knurring, ynking og bjeffing. Om morgenen var det bare en stor hund som streifet rundt, ventet på matrester.
Da tiden endelig nærmet seg stå-opp-tid kom Deepak med ‘te på soveposen’. Solen hadde enda ikke varmet opp teltet, men klærne i soveposen var ihvertfall varme og klare for å tres på. Seansen med å kle på foregikk også i soveposen for å beholde mest mulig av varmen.

I full fart

I full fart

Nydelige farger på fjellen

Nydelige farger på fjellen

Ruiner ved en innsjø

Ruiner ved en innsjø

Langs innsjøen

Langs innsjøen og Zemfira i front

Da omtrent alle hadde forlat campen, kun Kasia, Derek og meg igjen så jeg.. forhjulet var flatt! Hele vårt crew av kokker, sjåfører og guide grep an sykkelen og ville hjelpe. Og det gamle ordtak: flere kokker, mer søl passer. Tuben røy rundt ventilen. Etter mye jobb og 40 minutter etter gruppen, var forhjulet igjen fylt med luft.
Jeg syklet som jeg hadde stjelt sykkelen eller syklet fra dommedag. I svingene la jeg sykkelen nær asfalten og kjempet for å holde sykkelen på veien. Allerede etter 20 km begynte jeg ta igjen slutten av gruppen. Opp raskt et litet fjellpass. Og der var det igjen..

Utsikten, himmelen i en nydelig blå, vannet dypt turkos, en liten øy med et hus på, alle bønneflagg røsket rundt av vinden. En liten pause, nyte, ta inn over seg og spise et gigantik og saftig eple. Rumpemusklene var såre og i hodet mitt holdt jeg en takketale: ‘Herved ønsker jeg å takke spinning instruktørene ved Myrens sportsenter. Takk til Christian, Terje, Sveinung og Anne-Marthe. Takk for alt dere har lært meg om teknikk og hvordan dere har inspirert meg.’

Utsikten

Utsikten

Utsikten

Utsikten, en øy med e liten borg

Crazy Downhill!

Crazy Downhill!

En liten øldrikkerpause med lokalbefolkningen

En liten øldrikkerpause med lokalbefolkningen

På vei mot Gyantse

På vei mot Gyantse

Mot Gyantse

Liten landsbygd på veien mot Gyantse

Mot Gyantse

Yak okser

Yak okser

Yak okser

Lunchpause

Lunchpause

Snart i Gyantse

Snart i Gyantse og Dana i front

Snart i Gyantse

Snart i Gyantse

Fremme ved hotellet og alt får en vask

Fremme ved hotellet og alt får en vask

Selveste dagen var ikke så lang, 65 km. Målet var Gyantse, en by som ligger 3980 m.o.h. Som by syntes jeg Gyantse var vakker. Ikke så stor, fine åpne gater og typisk tibetanske hus. På et litet berg i byen ruver Gyantse Dzong, en borg hvor den siste konge av Tibet bodde før Dalai Lama overtok styringen av landet. Nedenfor borgen, i den gamle delen av Gyantse ligger et tempelområde, Palcho tempel. Dette tempelområdet ble bygget av den første Benji Lama på begynnelsen av 1400-tallet. Hvis jeg forsto det riktig kan man se på en Dalai Lama som en president og Benji Lama er en visepresident. Det er Benji Lama som bla er, var frem til Kina tok over styringen, ansvarlig for styringen av landet når Dalai Lama reinkarnerer eller er for ung for å inneha makten.

Palcho tempel

Palcho tempel

Palcho Tempel og Gyantse Kumbum

Palcho Tempel og Gyantse Kumbum

Utsikt fra Gyantse Kumbum

Utsikt fra Gyantse Kumbum over gamlebyen i Gyantse og borgen på berget

Dana og Ken

Dana og Ken

Gjennom gamlebyen

Gjennom gamlebyen

Ken, Dana, Derek og meg forran borgen

Ken, Dana, Derek og meg forran borgen

Det jeg fant mest fascinerende i Palcho tempel var den store Kumbum, Den største av sitt slag med 77 kapell. I hvert rom kunne man se en ny Buddha. Og derfor kalles denne ‘ The kumbum of the thousand Buddhas’. The fleste statuer ble ødelagt under den kulturelle revolusjon på 60-, 70-tallet. Men de er nå erstatet med kopier. Fra toppen av Kumbum hadde vi en nydelig utsikt over gamle byen i Gyantse og borgen på det lille berg. Rundt oss kunne vi se en mur, som en gang hadde omgitt hele byen.

Krangler sykkelen mer vil jeg bytte den mot et esel, det vil nok være en lettere måte å komme seg frem på.

Dag 8: Til Shigatse

Egentlig har det vært en nydelig dag på sykkel. Jeg har mye jeg ønsker å fortelle. Men jeg føler hele hodet mitt er blokkert. En stor besvikelse.
Min drøm er høye fjell, skyer og snø. Da jeg bestilte denne turen stod det mellom denne turen og en hiking trip fra Lukla. Det var en ulykke på Mt Everest Base Camp idag. Svært mye snø har falt på kort tid der og i Rongbuk. Dette utløste skred og 4 mennesker mistet livet. Hele området er stengt på ubestemt tid. Man bør være trist for ulykker og man bør være glad man ikke er endel av det selv. Men jeg virkelig ønsket å sykle gjennom Pang-La Pass, til Rongbuk og Mt Everest.

Vi har dermed 3 ekstra dager til overs. Først ble det bestemt at vi bare skulle kortere etapper. Heldigvis var hele gruppen mot det. Men vi må komme til en enighet hva vi ønsker å gjøre.

På vei fra Gyantse, tidlig tidlig

På vei fra Gyantse, tidlig tidlig

Tidlig morgen

Tidlig morgen

Solen har så vidt kommet opp

Solen har så vidt kommet opp

bondelandskap

bondelandskap

Door on a random house in a random village

Random dør i en landsby

Cute kindas i a radom village

T søte barn som studerte oss under en sykkelpause

Dagens tur gikk fra Gyantse til Shigatse, 95 km. Kroppen var i toppform. Veien var ikke for spennende. Platt og fin. Lite vind første del av dagen. Men utover dagen økte vindstyrken betydelig. Det var en flat strekke gjennom en dal og mellom fjell. Åkrer og små landsbyer over alt. Fra tidlig morgen jobbet bøndene på åkeren. Og alle jobber sammen. Barn står langs veikanten, roper ‘Hello’ og vinker ivrig. Stort sett var alle barn søte. Noen barn i en by prøvde dokk å stikke en pinne inn i sykkelhjulet. Så man var nødt å være litt forsiktig med dem rundt også.
Tashi, våres guide fortalte igår om sin familie. Han er oppvokst i en landsby 15 km utenfor Gyantse. Han er nest eldst av 4 brødre. Og familien som også består av mor og to fedre lever av jordbruk. Det er veldig vanlig i dette området av Tibet, men kun dette området, at søstre eller brødre blir giftet bort til samme ektefelle. Dette av praktiske årsaker for å slippe splitte marken til gården. Hans mor og to fedre ønsket da han var ferdig med studiene å velge ut en kone for han og hans yngre brødre. Den eldre broren er munk ved Sera templet. Men selv ville han ikke dette. Og det aksepteres også av familien.

Langs landeveien

Langs landeveien

Åker etter åker

Åker etter åker

Landsby

Landsby

Mot Shigatse

Mot Shigatse

Et tørt jordbrukslandskap

Et tørt jordbrukslandskap

Kina bygger den rakeste jernbanetrasé jeg har sett.

Kina bygger den rakeste jernbanetrasé jeg har sett.

Snart i Shigatse

Snart i Shigatse

Shigatse er en merkelig by. For å være en by på kun 92 000 innbyggere er det veldig mye forurensing. Solen og avgassene tilsammen gjør alt ekstremt lyst. Det er vanskelig å puste for luften river i lungene med sine avgasser. 
Byen ligger på en høyde av 3 840 m.o.h.
Gamle byen hadde noe sjarm, men mest ikke. Og det bygges veldig mye i denne byen. Store flotte konferansesentrer og andre viktige bygninger hvor alle har vakter og er innenfor tykke murer. Nye delen er det korte tomme highways. Og det kinesiske flagg henger overalt. Min følelse da vi syklet gjennom byen var at dette er ikke bygget for den vanlige mann og kvinne.
Hotellet så veldig flott ut fra utsiden og resepsjonen. Men  rommet er helt porno. Badet burde hatt to ekstra vegger. For de vegger som pekte ut i resten av rommet var kun glassvegger. Og isteden for bibel i nattbordet, fant vi kondomer. Hotellet hinter til at det burde være en heit natt for oss alle. Og Som vanlig ikke helt rent. Jeg ville gitt to stjerner! 
Nå når jeg ligger her i sengen kan jeg høre at taket er fult av rotter. Det høres ut som en flott elefanter galopperer. Et helvetes leven på de små dyrene.
Dette har vært en slitsom dag. Jeg gleder meg til å forlate disse byene, jordbruksområdene og landsbyene. Jeg vil opp i fjellet og vekk fra sivilisasjonen.

Alle bilder er tatt med Nokia Lumia 920

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s