Verdens vakreste sykkeleventyr: Lhasa til Kathmandu, del 2

Dag 4: Drepung tempel og Sera Tempel

Vi begynte dagen med et besøk i Drepung templet som ligger ved foten av fjellet Gehpel. Dette er et av de tre største tempel universiteten innenfor den buddhistiske retningen Gelukpa. Dette templet er det største tibetanske buddhistiske tempel. For ca 80 år siden var det 7700 munker som bodde her, og noen ganger hele 10 000 munker. Nå er det bare 300.

Drepung tempel

Drepung tempel

Drepung tempel

Drepung tempel

Drepung tempel

Drepung tempel

Men siden The Tibetan uprising, kinas anmars i Tibet, mistet de tre store tempel universiteten, Ganden, Sera og Drepung sin innflytelse i landet. Og munkeantallet har synket. Jeg husker våres guide, Tashi fortalte hvordan noen blir valgt til munk før, men husker ikke. Nå er det hvertfall den kinsesiske stat som velger ut om det er alle eller hvertfall de fleste munker. Også når den fjortende Dalai Lama forlate landet, valgte den kinesiske stat ut en ny Dalai Lama for å prøve styre det tibetanske folk.

Slik en Dalai Lama egentlig blir valgt er at den sittende Dalai Lama vil fortelle hvor han blir reinkarnert, og når. Etter hans bortgang og når tiden er inne vil de finne en reinkarnasjon av Dalai Lama hvor det ble fortalt. Dette barn blir lært opp og skolert av munker. Og frem til den unge Dalai Lama er gammel nok til å styre et land, vil et utvalgt råd av munker gjøre jobben for han.
Drepung var også hovedkvartalet til Dalai Lama frem til den femte Dalai Lamaen fikk bygget om Potala Palasset.

Gathering av munker i Drepung tempel

Gathering av munker i Drepung tempel

Gathering av munker i Drepung tempel

Gathering av munker i Drepung tempel

Under våres besøk i Drepung fikk vi oppleve en gathering av munkene. Vanligvis pleier dette foregå i lukkede rom. Men vi var velkomne in. Lukten av buttercandle låg tungt i rommet. Og jeg må si jeg begynte like denne lukt på samme måte jeg har fått en kjærlighet for lukten av svovel i vulkanske områder.
Munkene satt i sine kåper på rad og rekke, hymmet  etter en som messet. Lyden var som en bass, dyp men samtidig lett og durene. Behagelig.
Vi stod der lenge og søg til oss stemningen, lukten, lydene og fargene. Det meste av tekstiler var i en burgunder farge. Levende lys var tent på lange bord.

Storkjøkken i Drepung tempel

Storkjøkken i Drepung tempel

Storkjøkken i Drepung tempel

Storkjøkken i Drepung tempel

Og bilde koster!

Og bilde koster!

Vi besøkte også et tidligere brukt storkjøkken i templet. Det var bøtter og kanner fylt med tradisjonell mat: Yak buttertea og camba. Yak butter tea smaker som en suppe med smør i. Det er svart te, med litt salt og smør fra yak. Camba er vanlig mat i hele Tibet. Det er oppmalt korn, den ser ut som veldig grovt mel, som blandes med enten kaldt vann, tibetansk øl eller yak buttertea. Jeg spiste endel av dette til frokost da vi var innom hotell. Man holdt seg mett hele dagen. Jeg blandet det med varmt vann og litt honning på. Godt!

Sera tempel under 'debating'

Sera tempel under ‘debating’

Vi besøkte også Sera tempel. Dette var siste tempel den fjortende Dalai Lama oppholdt seg i før han flyktet fra den kinesiske stat. Grunnen til at han flyktet fra landet var at han visste hans fremtid ville være i et fengsel.
Her fikk vi se den dagelige ‘debating’. De vi så var de yngre munkene samlet i en hage. En satt en stod. Den som stod kom med en påstand, den sittende svarte. Og så klappet den stående hendene og lo høyt. Da man så alle gjøre dette sammen hørtes det ut som en samling på pubben. klapping i hender, latter og prat. Men samtalene var seriøse og det hele foregikk mer som en quiz. Tashi fo
rtalte oss at når de eldre munkene gjorde dette var det ikke latter, men sinne hvis den andre svarte feil.

Sera tempel er også en av de tre største av Gelukpa’s univeritets tempel. Tempelet ble bygget tidlig på 1400-tallet av en mann med langt navn: Jamchen Chojey Sakya Yeshe of Zel Gungtang.
Sagnen sier at han hørte en lyd under et tre og da han gravde hvor lyden kom, fant han en inkarnasjon av en beskyttelses Buddha. Denne Buddha er orange og har en hest på hodet han snakker gjennom. Templet ble bygget for denne Buddhaen. JEg må erkjenne at alle disse buddhaene gikk litt surr for meg. Men jeg trøster meg med at Tashi fortalte de fleste tibetanske buddhister ikke viste forskjell heller.

I løpet av 1959 opprøret i Lhasa, led Sera-klosteret alvorlig skade, skolen fikk store skader og hundrevis av munker drept. Etter at Dalai Lama tok asyl i India, flyktet mange av munkene i Sera-klosteret som overlevde angrepet til Bylakuppe i Mysore, India. Etter innledende prøvelser, etablerte de en parallell Sera-klosteret og universitet med hjelp fra regjeringen i India.

Min nye venn ved Sera tempel

Min nye venn ved Sera tempel

Hunder ved Sera tempel

Hunder ved Sera tempel

En sjenert tass fra Sera tempel

En sjenert tass fra Sera tempel

Storsjarmøren ved Sera tempel

Storsjarmøren ved Sera tempel

Over alt var det hunder, mange hunder og noen katter. Spesielt rundt Sera templet. De fleste hunder var gatehunder. De strevet rundt selv eller sammen med andre hunder. De lå og sov ved siden av bygninger eller midt på fortauet. Men en ting hadde de tilfelles. De var alle veldig pene. Ikke for tynne, fin pels, vennlige ansikt og fryktelig kosete. Jeg skjønte fort at man koser ikke med dyrene. Jeg fikk vel noen tilsigelser og blikk. Det er ikke noe jeg kan hjelpe for, men jeg er veldig svak for venner i pels.

Byen var også veldig fin, lite søppel og godt ivaretatt. For å være lik et fattig land må jeg si at Lhasa imponerte meg. Menneskene var vennligsinnet. Kunne vi ikke kommunisere med ord så kunne vi med øyene.

Men det er også byen av tejp. Alt som kan tejpes er tejpet. Med blank pakke tejp!

Er det ødelagt?
Kan vi tejpe det?
Ja -> da er det ikke noe problem lenger
Nei -> da kan det være som det er

Vinduer, mopeder, bilseter, stoler.. alt er tejpet. Så er du tejpprodusent og vil ha nye kunder, Tibet venter!
Først trudde jeg at gulvet i dusjkabinettet var møkkete. Det var spruket hvertfall.. helt klart. Og det hadde de prøvd å fikse med blank pakke tejp!

Dag 5: Sykkelturen starter

Forberedelser før startskudd

Forberedelser før startskudd

Gruppen forran Potala Palasset

Gruppen forran Potala Palasset

Sykkelturen starter med å prøve sykle etter en jeep i de trafikkerte gater i Lhasa. Vi må følge bilen for å ikke miste veien, vi må holde sammen for å ikke miste noen i gruppen. Og vi sykler veldig ulikt. Tungen rett i munn og prøve følge med på alle andre biler også.

Og prøve puste. Avgassene er svarte og tykke fra trafikken, filter brukes nok ikke her. Og det føles på lungene, lite oksygen og mye avgasser.

Langs Tsango River

Langs Tsango River

Lunch langs veikanten. På bildet syntes ikke det, men vi hadde endel nysjerrige kuer rundt bordet.

Lunch langs veikanten. Ken og Kasia.

Endelig ute av byen begynte naturen ta form til noe veldig vakkert. Vannet er grønt fra mineraler, naturen har en lett gulfarge og himmelen som tidligere på morgenen truet med regn begynner vise noen blå felt mellom skyene. Trafikken er lett og fin og det er bare å nyte alt rundt med musikk på ørene.

Dagsturen var på 85 km. Flatt og fin asfaltert vei. Halvveis var det en deilig lunch. Og så var det bare å sette seg på sykkelen igjen.
Vi passerte mange små landsbyer, litt jordbruk og syklet langs Tsango River helt til foten av Kamba Pass på 3700 m.o.h. Da vi kom frem var telt satt og middagen på vei mot bordet.

På vei mot Kamba pass

Solen kommer frem

Tsango River

Langs  Tsango River

Langs tsango River

Langs tsango River

Langs Tsango River

Langs Tsango River

Langs Tsango River

Langs Tsango River

Langs Tsango River

Mot Kamba Pass

Gjennom mange landsbyer

Gjennom mange landsbyer

Litt avslapping i campen før det blir mørkt og kaldt

Litt avslapping i campen før det blir mørkt og kaldt

Alle bilder er tatt med Nokia Lumia 920

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s